Kryzys w portfelu? Burczenie w brzuchu niemiłosierne? Większość z nas kiedyś się na pewno znalazła w takiej sytuacji. Może niektórych to zaprowadziło do jednej z poznańskich restauracji sieci Piccolo, gdzie można bardzo tanio zjeść całkiem dobry makaron. Dzisiaj zajmiemy się przygotowaniem sosu bolońskiego do spaghetti właśnie takiego jak w Piccolo.
Składniki (porcja dla 4 osób):
- 3 szklanki wody
- 80 dkg mięsa mielonego
- 3 średnie cebule
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 3 łyżki maggi
- 6 łyżeczek cukru
- sól
- pieprz
- oregano
- mąka
Sposób przygotowania: Mięso wrzucamy do wody i na ogień, dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę, maggi i cukier. Po 5 minutach dorzucamy koncentrat, sól, pieprz i oregano. Zagęszczamy wlewając pół szklanki zimnej wody + łyżka mąki do sosu. Sos ma być gęsty! Smacznego!