Pyszna, chrupiąca panierka to znak firmowy mcnuggetsów. Otulająca soczyste mięso z kurczaka, potrafi zadowolić najbardziej zmęczone, poszukiwaniem idealnej potrawy, podniebienia. Żeby uzyskać taki smak nie musimy szukać najbliższej restauracji ze złotym M. W tym przepisie pokażę Wam jak zrobić pyszne nuggetsy domowym sposobem.
Składniki:
- podwójna pierś z kurczaka
- łyżeczka soli
- czubata łyżeczka pieprzu cayenne
- łyżeczka słodkiej papryki
- pół łyżeczki suszonego czosnku
do panierki potrzebujemy:
- 2 jajka
- ¾ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ¾ szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mleka
- pół szklanki mąki kukurydzianej
Sposób przygotowania: Mięso kroimy na małe kawałeczki; wrzucamy do miski i posypujemy przyprawami. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, można sobie przygotować mięso również dzień wcześniej. ciasto – do miski wbijamy jajka, dodajemy przyprawy oraz mleko; miksujemy. Następnie dosypujemy mąkę i ponownie miksujemy do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego w razie potrzeby dosypujemy więcej mąki bądź wlewamy więcej mleka. Do miski z ciastem przekładamy kawałki mięsa i obtaczamy dokładnie, tak żeby były nim całe pokryte. Do wysokiego pojemnika bądź torebki plastikowej wsypujemy obie mąki wkładamy kąski kurczaka, potrząsamy delikatnie, żeby mąką dokładnie się przykleiła. Można również pojedynczo panierować w mące ale tak zdecydowanie będzie szybciej. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, zwracając uwagę, by kawałki kurczaka nie dotykały się. Smażymy około 5-7 min; do uzyskania złotego koloru. Usmażone nuggetsy przekładamy na ręcznik papierowy aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Smacznego!